• Phone011-55557114
 • Open HoursMonday - Friday 8.30 am to 5.30 pm
 • Phone011-55557114
 • Open HoursMonday - Friday 8.30 am to 5.30 pm

Barangan keperluan yang perlu ada untuk kuarantin Di Rumah

Tidak tahu barang keperluan apa yang perlu ada sewaktu menjalani kuarantin di rumah akibat COVID-19? Baca perkongsian ini untuk ketahuinya!

Peningkatan kes wabak COVID-19 di negara ini semakin membimbangkan sehingga ia telah mencecah ribuan kes dalam sehari. Selain mematuhi SOP PKP yang telah ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN), anda  juga perlu lebih bersedia dengan sebarang kemungkinan yang akan berlaku di masa hadapan, termasuklah anda sendiri yang mungkin terpaksa menjalani kuarantin di rumah.

Bak kata pepatah, sediakan payung sebelum hujan. Tidak kira sama ada anda merupakan suspek positif COVID-19 atau salah satu kontak rapat yang akan menjalani kuarantin, ini senarai barang yang anda perlu sediakan dan boleh disimpan di rumah. Anda juga perlu faham serta tahu cara pemantauan kendiri dan kuarantin di rumah sekiranya anda disahkan positif atau kontak rapa untuk mengelakkan jangktan dan penularan wabak kepada orang lain.

Dalam artikel ini, kami kongsikan pengalaman pesakit COVID-19 sendiri,  Aida Sue yang kini sudah sembuh. Menerusi perkongsian di laman Twitter beliau, Aida berkongsi tentang barangan yang berguna sewaktu menjalani kuarantin kendiri di rumah. Bukan itu sahaja, kami juga senarai barang keperluan masuk wad COVID-19 bagi mereka yang terpaksa menjalani kuarantin di wad atau pusat kurantin. 

Senarai barang keperluan bagi menjalani kuarantin di rumah

Bagi yang anda yang perlu menjalani kuarantin di rumah, pastikan anda mempunyai keperluan asas ini bagi memudahkan anda untuk memeriksa tahap kesihatan semasa.

1. Termometer

Kalau dulu biasanya termometer ini digunakan bagi memantau suhu badan anak-anak kecil yang demam panas, namun pada waktu pandemik ini, ia sudah menjadi seperti keperluan wajib yang mesti ada di rumah.

Ia berguna untuk memantau suhu badan anda secara berkala terutamanya sekiranya anda sudah disahkan positif COVID-19 dan menjalani kuarantin di rumah. Ingat, suhu perlu diambil pada dahi dan bukannya tapak tangan, tapak kaki dan sebagainya ya! Anda boleh beli termometer yang diluluskan oleh Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA) di Shopee dengan harga RM159

2. Oxymeter

Baru ini, kita digemparkan lagi dengan pembunuh senyap yang muncul akibat komplikasi kandungan oksigen rendah, ‘Happy Hypoxia’ dalam kalangan pesakit COVID-19. Ia berlaku apabila individu mengalami masalah kekurangan oksigen dalam badan kurang daripada 95%. 

Kekurangan oksigen dalam badan ini kebiasaannya mudah dilihat dengan simptom seperti tercungap-cungap serta sukar untuk bernafas. Namun, perkara sebaliknya berlaku bagi pesakit COVID-19 yang tidak menunjukkan sebarang gejala kesukaran untuk bernafas malah kelihatan normal, ceria dan tenang

Menurut Pakar Perunding Perubatan dan Paru-Paru Pusat Perubatan Sunway Velocity, Kuala Lumpur, Dr Nurul Yaqeen Mohd Esa dalam kenyataannya di myMetro,  beliau menggalakkan setiap isi rumah memiliki alat mengesan kadar oksigen dalam darah, ‘Pulse Oximeter’. Hal ini kerana  pengesanan awal gejala ini boleh mengurangkan komplikasi seterusnya mengelakkan  kematian dalam kalangan pesakit COVID-19 terutamanya mereka yang menjalani kuarantin di  rumah.

Apa yang menakutkan lagi, gejala ini menyerang golongan muda yang kelihatan pada luaran normal dan sihat sahaja. Sekiranya anda perlu menjalani kuarantin di rumah, sentiasa pantau oksigen dalam badan dan sekiranya kurang daripada 95% maklumkan kepada pihak kesihatan dan segera ke hospital mengikut arahan yang telah diberikan. Anda boleh dapatkan Oxymeter ini di Shopee dengan harga antara RM34.90 – RM89, bergantung kepada jenis dan modelnya. 

3. Portable nebulizer

Bagi mereka yang sudah mempunyai masalah pernafasan seperti asma atau batuk yang berkahak, ini pastinya sangat berguna untuk melegakan pernafasan anda. Ingat, bagi mereka yang sudah disahkan positif COVID-19, jangan sesekali berkongsi nebulizer yang sama dengan mereka yang tidak dijangkiti di dalam rumah anda. Pastikan tidak berlaku sebarang perkongsian barangan peribadi yang lain juga seperti tuala, berus gigi dan sebagainya. Anda boleh dapatkan nebulizer ini di Shopee dengan harga RM66

4. PPE (Personal Protective Equipment) atau alat perlindungan diri

Anda mesti ada alat perlindungan diri yang berikut:

 • Sarung tangan dan pelitup muka atau face mask

Sarung tangan dan pelitup muka ini bukan sahaja penting sewaktu keluar dari rumah, tetapi sewaktu mengendalikan proses sanitasi di sekeliling rumah. Sekiranya anda mempunyai stok keperluan ini di rumah, ini akan memudahkan penjaga anda untuk mengendalikan proses sanitasi segala sisa dan pakaian anda dengan selamat.

Ingat, walau berada di rumah sekiranya anda mempunyai penjaga yang tidak dijangkiti COVID-19 ini, pelitup muka atau face mask ini wajib dipakai sekiranya berada dalam suatu ruangan yang sama atau sewaktu berinteraksi secara berhadapan jika perlu.

 • Apron plastik/ sut PPE 

Sewaktu penjaga mengendalikan pakaian atau melakukan proses sanitasi, pakai sut PPE  atau apron plastik. Ingat, jangan sesekali menggunakan PPE atau alat perlindungan diri yang sama. Pastikan ia sentiasa diganti selepas digunakan dan basuh tangan dengan sabun dan air secukupnya. Sekiranya anda menggunakan semula PPE yang sama, kadar risiko jangkitan akan menjadi lebih tinggi. 

5. Bahan pencuci serta alat untuk membantu proses sanitasi dan nyahkuman

Tidak kira sama ada anda sudah disahkan positif COVID-19 atau belum, proses sanitasi dan nyahkuman perlu dilakukan secara kerap serta sebanyak mana yang perlu. Walau nampak remeh, langkah ini dapat mengurangkan kadar risiko jangkitan yang lebih teruk. Berikut merupakan senarai beberapa jenis barang yang perlu ada dan disimpan di rumah anda:

i. Beg plastik sampah

 • Anda memerlukan beg plastik yang tebal serta  secukupnya  bagi proses pembuangan dan pelupusan sampah.
 • Pastikan plastik sampah ini diikat dengan kemas sebelum membuangnya 
 • Gunakan dua lapisan plastik sampah bagi sebelum dibuang
 • Sisa perlu dilupuskan oleh perkhidmatan pembuangan sampah, jika tiada perkhidmatan tersebut, sampah tersebut perlu ditanam

ii. Bahan pencuci

 • Serbuk pencuci biasa
 • Larutan disinfeksi yang mengandungi 0.1% sodium hipoklorit

iii. Nano fog spray

Nano fog spray ini boleh memudahkan anda menyembur cecair sanitasi atau nyahkuman dengan lebih cepat dan mudah. Anda boleh dapatkannya di Shopee dengan harga serendah RM10! 

iv. Tisu pembersih nyahkuman (Disinfecting wipes)

Bagi permukaan yang kecil dan kerap disentuh seperti telefon, tombol pintu, kerusi, meja  atau kunci anda boleh menggunakan disinfecting wipes ini untuk mengelap permukaan tersebut. Anda boleh beli dengan harga RM15 dan simpan stok di rumah untuk kegunaan harian. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *